Cookie consent management tool 7 ползи за здравето, на които можете да се насладите от плаването | Rent A Yacht - Яхти под наем в Созопол и Несебър
Rent A Yacht - Яхти под наем в Созопол и Несебър

7 ползи за здравето, на които можете да се насладите от плаването


Плаването е прекрасно занимание за свободното време. Можете да се насладите на спокойна почивка далеч от тълпите със семейството си, да купонясвате с приятелите си или да се отдадете на качествено време за себе си, докато ловите риба или просто си почивате на палубата.

Но това, което много хора не осъзнават е, че ветроходството е много повече от просто хоби или спорт.

Освен че ви дава свободата да избирате къде да отидете и какво да правите, то предлага и множество ползи за здравето.

Какви биха могли да бъдат тези ползи, ще попитате? В тази публикация ще изброим няколко от тях, които може да ви убедят да пробвате поне веднъж.????

1. Плаването развива мускулна сила

Плаването включва теглене на въжета, както и повдигане и оформяне на платна, за да ви помогне да маневрирате правилно лодката си. На свой ред тези дейности могат да спомогнат за развитието на мускулна сила на раменете и гърба, както и на краката и бедрата до известна степен. Същите дейности могат да подобрят вашата ловкост, издръжливост, фини двигателни умения, гъвкавост и координация око-ръка.    

2. Плаването може да спомогне за подобряване на здравето на сърдечносъдовите органиКакто отбелязахме в предишната точка, плаването включва физическа активност. Когато се занимавате с напрегнати дейности, дробовете ви също получават известно „упражнение“, за да осигурят на тялото ви достатъчно кислород. Това от своя страна помага за подобряване на сърдечно-съдовото здраве. Ползите се засилват допълнително от по-доброто качество на въздуха, който дишате, когато сте насред морето. И когато имате оптимално сърдечно-съдово здраве, ще имате и по-малък риск от хипертония и други сърдечни заболявания.   

3. Плаването може да ви помогне да запазите костите си здрави Излагането на слънчева светлина помага на тялото да произведе витамин D, който е от решаващо значение за здравето на костите ни. Когато плавате, вие получавате неограничен достъп до слънцето, без изкуствени конструкции, които да пречат на слънчевата светлина. Разбира се, най-добре е да се излагате на слънце рано сутрин, когато слънчевите лъчи не са толкова сурови. Също така не забравяйте да нанасяте слънцезащитен крем, за да предотвратите увреждането на кожата, и носете шапка и чифт слънчеви очила, за да сведете до минимум риска от главоболие и напрежение на очите.    

4. Плаването помага на психичното ни здраве Да сте заобиколени от спокойни сини води и да вдишвате свежия, солен морски въздух може да помогне и за подобряването на вашето психическо благополучие. По-специално, солта във въздуха помага на тялото ви да абсорбира повече кислород, което от своя страна помага да се балансира количеството серотонин във вашата система. Серотонинът е известен на много хора като „хормона на щастието“, който е в огромна полза за подобряване на настроението ви.    

5. Плаването помага за подобряване на концентрацията Една от крайните цели на ветроходството е лодката да се поддържа на повърхността и да се движи гладко по водата. За да се осъществи това, е необходимо да следите различните аспекти на времето, като модел на вятъра, докато управлявате лодката и наблюдавате измервателните уреди. По този начин ветроходството може да спомогне и за подобряване на вашата концентрация, като ви кара да обръщате внимание на най-малките детайли. Това умствено обучение е полезно за тези от вас, които трябва да изпълняват няколко задачи едновременно в ежедневието си.    

6. Плаването може да помогне за намаляване на стресаОсвен ако не сте склонни към морска болест, нежните люлеещи се движения на лодката, и звукът на плискащата се вода и вятърът върху платната могат да ви помогнат да създадете чувство на спокойствие във вас. Това от своя страна може да спомогне за намаляване на нивата на стрес и да успокои ума ви. Както всички знаем, ниските нива на стрес могат да помогнат за укрепване на защитата на тялото ни срещу болести.    

7. Плаването може да помогне за подобряване на пространственото усещане и зрителната остротаБоравенето с лодка изисква пространствено съзнание. Това означава, че трябва бързо да прецените колко място изисква една лодка, за да можете да я маневрирате, без да влизате в контакт с други неща - умение, което е особено полезно, когато акостирате лодка в яхтено пристанище. Наистина, ветроходството помага за подобряване на пространственото съзнание и възприятие за дълбочина. Освен това ветроходството помага да тренирате очите си да отразяват нещата, които са на по-далечно разстояние. Това отново може да се окаже полезно на сушата, когато шофирате или дори когато просто пресичате улицата.

Благодарение на тези ползи за здравето можете да видите, че ветроходството определено е нещо повече от просто фантастично хоби.

Докато плавате, поддържате тялото си в отлично физическо състояние, а ума си достатъчно остър, за да поеме всичко, което се случва около вас.

Чрез всичко това ще развиете здравословно мислене, което празнува вашата свобода, независимост и майсторство в спорта.МЕНЮ

Начало
За нас
Контакти

ЯХТИ

Ветроходни Яхти
Моторни Яхти

КОНТАКТИ

Тел.: +359 899 665 995
rentayacht2013@gmail.com

© 2024 Rent A Yacht, All rights reserved. Политика за защита на личните данни